Krajevna skupnost Vače

Logotip_Ks_Vace-Urška-Matoh-Bračič

OZNANILA 1, 2024

40-DNEVNI POSTNI ČAS,
ki ga začenjamo s pepelnično sredo, nas vsako leto pripravlja na praznovanje Velike noči, praznovanja Gospodovega vstajenja od mrtvih. Naj bo to res čas milosti, Božje bližine, duhovne poglobitve in dobrih del, ki jih bomo darovali v spravo za naše grehe, za potrebe Cerkve in vsega sveta.

// Kristjan na pepelnično sredo ne opusti udeležbe pri sveti maši. // Cerkev za postni čas določa tudi posebne oblike spokornosti, s katerimi hočemo pokazati, da Gospoda ljubimo bolj kot vse, še posebej pa bolj kot sebe in svoje grehe. Ena od teh oblik je strogi post, na pepelnično sredo in na véliki petek. Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi, vse to iz ljubezni do križanega Gospoda. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta. Samo zdržek od mesnih jedi velja za vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta. Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb, …), post in zdržek odpadeta.
V postu bomo molili Križev pot. Premišljevali bomo, kaj je Božji Sin prestal za nas in za naše grehe, moje in tvoje. Trpečega Gospoda ne puščajmo samega, saj je trpel za NAS in za NAŠO rešitev! Premišljevanje njegovih ran in trpljenja nas združuje z Njim, nam prinaša upanje, pogum in moč, da nosimo svoje križe za njim in ne obupamo. Pri tej molitvi občudujemo Gospoda, ki je v svoji ljubezni in zvestobi do vsakega izmed nas, šel tako daleč, do konca.

VAČE_oznanila_01_2024

Accessibility